Grootheidswaanzin

Bij grootheidswaanzin zal iemand zich veel belangrijker vinden dan de rest van de omgeving. Ook kan het zijn dat hij/zij zich bijzondere kwaliteiten toeschrijft, die hij in werkelijkheid eigenlijk helemaal niet bezit. Het nadeel bij grootheidswaanzin is dat mensen zich vaak geïrriteerd beginnen te voelen door de desbetreffende persoon. Dit terwijl hij/zij juist hulp nodig heeft om deze waan te overwinnen.
Tijdens een eerste ontmoeting worden deze personen vaak als innemend en charmant beschreven. Ook hierdoor wordt er geen probleem toegeschreven aan die persoon, eerder irritatie.

Grootheidswaanzin gaat soms nog een stapje verder en dan spreken we van een extreme waanstoornis. Hierbij denkt de patiënt dat hij een belangrijke functie voldoet in een bepaalde sociale omgeving. Hierdoor kan hij zelfs de bestaande persoon als leugenaar zien en wraakzuchtige reacties vertonen.

Wie hebben er kans op grootheidswaanzin?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn mensen die lijden aan grootheidswaanzin juist vaak erg onzeker en hebben een laag zelfbeeld.

De grootheidswaanzin wordt dan als een soort afweermechanisme gebruikt tegen de ware gevoelens. De geest probeert zijn lichaam te beschermen tegen nog meer pijn.