Somatische waan

Een somatische waan ontwikkelt zich vaak in de puberteit. Bij deze vorm van waanstoornis hebben mensen verkeerde opvattingen over hun lichaam. Hierbij gaat het niet om extreme onzekerheden, maar over dingen die echt niet overeenkomen met de werkelijkheid. Zo denken ze dat ze vreemde geuren verspreiden of dat bepaalde lichaamsdelen misvormd zijn.
Ook kunnen zij ervan overtuigd zijn dat bepaalde organen niet naar behoren functioneren. Er zijn bijvoorbeeld mensen die denken dat er een kronkel in hun darmen zitten of dat hun maag op de verkeerde plaats in het lichaam zit. Hierdoor kunnen zij ook vaak bij de huisarts of in het ziekenhuis komen.

Wie hebben er kans op het krijgen van een somatische waan?

Een somatische waan ontstaat vaak uit pure onzekerheid en een laag zelfbeeld. In tegenstelling tot de ‘normale’ onzekerheid van mensen gebeurt er bij een somatische waan iets heel extreems: mensen beginnen het lichaam serieus heel anders te zien dan het in werkelijkheid is. Zij kunnen in de spiegel kijken en zeggen dat hun been scheef staat, terwijl dit natuurlijk totaal niet het geval is.

Er zijn echter nog wel veel discussies wat betreft deze waanstoornis. Zo lijkt het soms ook te neigen naar het zoeken van aandacht bij instanties, zoals de dokter en het ziekenhuis. Of dit een cruciale rol speelt bij de somatische waan is nog niet theoretisch bewezen.